A început Postul Crăciunului 2021 sau Postul Nașterii Domnului. Care sunt zilele cu dezlegare la pește | stirilocale.info.ro

A început Postul Crăciunului 2021 sau Postul Nașterii Domnului. Care sunt zilele cu dezlegare la pește | stirilocale.info.ro

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, așa cum este cunoscut de credincioși, durează 40 de zile și este unul dintre cele mai importante ale anului. Nu este la fel de strict precum Postul Paștelui și are mai multe dezlegări la pește, dar și altele, la ulei și vin.

Este o perioadă în care credincioșii trebuie să se roage mai mult la Dumnezeu și să fie mai buni și mai înțelegători cu semenii lor.

Citește și: Craciun fericit. Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun care pot fi transmise prin SMS de Crăciun

Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie 2021, și se termină vineri, 24 decembrie 2021. Lăsata secului are loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2021.

În această perioadă, credincioșii trebuie să consume alimente de post și să respecte anumite tradiții și obiceiuri.

Perioada postului amintește de cele 40 de zile de post ale Prorocului Moise, în așteptarea lui Dumnezeu. În același timp, această perioadă amintește și de postul patriarhilor din Vechiul Testament.

Zilele cu dezlegare la pește

Credincioșii trebuie să se abțină de la carne și de la alte alimente de origine naturală, precum laptele și ouăle. În zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea se consumă fără ulei și fără vin.

Marțea și joia se face dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbăta și duminica, până pe 20 decembrie inclusiv, se face dezlegare la pește.

Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri este prăznuit un sfânt mare, însemnat cu cruce neagă în calendar, atunci creștinii pot consuma untdelemn și vin. Se face dezlegare și la pește dacă este sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Marțea și joia, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

Citește și: Povestea lui Moș Crăciun sau legenda lui Mos Crăciun

În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara. Trebuie să consumi grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. În ziua de Crăciun se poate mânca de dulce, indiferent de ziua în care cade.

Zilele în care este dezlegare la vin și untdelemn sunt următoarele: 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, respectiv 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește sfinții mai importanți.

Se face dezlegare la Pește atunci când este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta este sărbătorită pe 21 noiembrie, indiferent dacă pică miercurea sau vinerea.

Se poate consuma pește și în zilele de luni, miercuri sau vineri ale acestui post, însă numai dacă atunci cade hramul bisericii din enoria noastră.

(Vazut de 12 ori, 1 vizite azi)