[ad_1]
Alegerile locale din iunie 2024, cuplate cu scrutinul pentru pentru Parlamentul European, vor produce câteva surprize. În primul rând, disputa va fi mai mult despre primării, consilii locale și Consiliul Județean (CJ) și mai puțin despre europarlamentare. Votul politic este previzibil, dar nu vor lipsi „mișcările” neașteptate, atât în localități cheie, cât și la CJ.
Deși la nivel public principalele partide par că întârzie cu anunțul candidaților, în realitate activitatea politică e intensă. „Suspansul” e la ordinea zilei în toate formațiunile politice, dar la PSD și PNL situația e complicată de lipsa unei decizii ferme a conducerilor centrale, care au decis alianță la europarlamentare, dar au lăsat la nivel local decizia listelor comune. Dacă la alegerile locale din 2020 a lipsit, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se pregătește să devină în 2024 a treia forță politică din județ, nefiind lipsită de lupte interne pentru putere.
PNL are de ales: cu PSD sau pe cont propriu?
Partidul Național Liberal (PNL) Bacău și liderul său, ministrul Mircea Fechet, au de luat câteva decizii vitale, iar principala este „cu sau fără PSD?”. Plecați cu o clasică șansă a doua, după social-democrați, dacă vor merge pe liste proprii la Consiliul Județean Bacău, liberalii se vor baza teoretic pe „fiefurile” intens cultivate de la nivel ministerial, orașele Moinești, Comănești, Dărmănești și Slănic Moldova, dar și pe câteva comune cu primari puternici. În ultimele 3 săptămâni, stabilitatea liberalilor s-a clătinat la Moinești, unde fostul primar Viorel Ilie a vrut să se întoarcă, însă actualul edil, Valentin Vieru, a refuzat să redevină viceprimar. Ruptura a fost evitată în ultimul moment, pentru că Ilie a renunțat și își pune speranțele în alegerile de la iarnă.
Primarilor liberali din Dărmănești și Slănic Moldova le va fi mai greu să-și joace obișnuitele partituri duplicitare și să se dedubleze în funcție de tipul de scrutin. Comasarea cu alegerile europarlamentare îi va forța pe edili să își mascheze simpatiile pentru alte zone politice.
În calculul șanselor candidaturii pe cont propriu la Consiliul Județean, PNL Bacău va mai trebui să țină cont de o iminentă „hemoragie” din unele comune ce fac parte acum din zestrea liberală. În scurt timp, nu mai puțin de patru primari liberali, din comune cu multe voturi, vor trece cu tot cu organizații la PSD. Asta va forța, probabil, la decizii pragmatice în discuțiile cu social-democrații, care au anunțat deja că nu renunță sub nicio formă la președinția Consiliului Județean. În negocierile cu PSD, liberalii ar putea alege să se poziționeze în tabăra câștigătoare, care asigură prioritate la finanțarea unor proiecte, și să își numească un vicepreședinte. Liderul liberal, Mircea Fechet, ar putea astfel rămâne în Guvern și, după alegerile generale, și-ar putea continua cariera ministerială.
PSD schimbă la CJ
Partidul Social Democrat (PSD) Bacău a anunțat până acum puțini candidați, și doar în localități în care se află în opoziție. Este aproape o certitudine că va „lua” cu totul municipiul Onești, în sensul că primarul PMP și organizația sa vor trece în tabăra social-democrată. Primarul Laurențiu Neghină are drept argument puternic buna colaborare pe care a avut-o cu CJ în ultimii ani. „Bazinul” electoral deja consistent al PSD se va mări cu organizațiile liberale din patru comune, care vor schimba tabăra în formule complete: primar, consilieri, membri de partid.
Pentru Consiliul Județean, PSD nu a anunțat până acum cine va fi pe listă și nici cine va fi președinte. E aproape o certitudine că Valentin Ivancea nu va candida, urmând să intre în altă cursă electorală. În locul său, eurodeputatul Dragoș Benea, președintele organizației județene, pregătește pe altcineva. Numele este ținut la strict secret, singura „informație” scursă fiind că va fi o surpriză.
Chiar dacă nu vor merge pe liste comune, PSD și PNL ar putea fi oricum „condamnate” să colaboreze după alegeri, deoarece pentru formarea unei majorități solide va fi nevoie de o alianță, iar la acest moment nu par posibile combinații care să includă AUR și Dreapta Unită.
AUR nu va fi o surpriză
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Bacău va candida în premieră la alegerile locale. Formațiunea nu duce lipsă de lupte interne, însă va „ciupi” o felie din opțiunile politice ale electoratului. Pentru președinția Consiliului Județean, „în cărți” este fostul polițist Gelu Margină, unul dintre membrii Pro România care au schimbat deja partidul. Presiuni ca să obțină candidatura face Maricica Coșa, fost prefect PSD-ALDE, însă se pare că a pierdut deja partida. Nu este deloc exclus ca AUR să câștige câteva primării din județul Bacău.
Dreapta Unită, la mâna liderilor naționali
Uniunea Salvați România, Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Populară nu și-au anunțat candidații comuni, pe lista alianței Dreapta Unită. Cel mai probabil candidat la președinția CJ este Valerian Vreme, la schimb cu susținerea pentru USR în municipiul Bacău. Cele trei formațiuni nu au practic activitate politică în județ și se bazează pe imaginea liderilor naționali. Bazându-se aproape exclusiv pe aportul de voturi din municipiul Bacău, unde USR are primar, Dreptei Unite îi va fi foarte greu să treacă de pragul electoral.
Despre lupta pentru Primăria și Consiliul Local Bacău, în partea a doua.
[ad_2]
Sursa