A trecut și luna iulie 2023, termen la care Centrul Local Zlatna aparținând CJ APIA Alba ar fi putut fi reînființat, potrivit unui răspuns al APIA Central oferit Primăriei Zlatna, sub semnătura directorului general Adrian Pintea, în decembrie 2022.
Ba mai mult, OUG care-și propune eficientizarea cheltuielilor de la bugetul de stat prin reorganizarea unor instituții de stat, printre care și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), are în perspectivă desființarea a nu mai puțin de 262 de alte centre locale APIA din țară.
Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a comentat sarcastic pentru ziarul „Unirea” că directorul general al APIA, Adrian Pintea, a avut între timp o reușită, dar doar în interes personal, trecând de la PNL la PSD și ajungând ministru secretar de stat la MADR, aspect confirmat de Pintea pe pagina sa de socializare:
„Am avut deosebita onoare să conduc această frumoasă instituție timp de 7 ani. (…) Mă alătur echipei domnului ministru Florin Barbu – ministrul Agriculturii – în calitatea de secretar de stat. Mulțumesc Partidului Social Democrat pentru primirea călduroasă și domnului Adrian Gâdea – președintele PSD Teleorman pentru susținerea și încrederea acordată! Voi fi mereu aproape de fermieri!”.
Noul ministrul al Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, sprijinit de Paul Stănescu de la Olt, a dorit să-l schimbe pe directorul general de la APIA, Adrian Pintea, susținut de liberali și, ca atare, a recurs la o manevră inteligentă, promovându-l pe funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Locul acestuia la conducerea APIA va fi luat, probabil, de actualul director general adjunct Paul Eduard Kmen.
În timp ce la București se manevrează cumva posturile pentru ca toți aspiranții la fotolii să se aleagă cu câte o finalizare mult râvnită, în teritoriu, pălmașii scrâșnesc din măsele și merg mai departe, ca și Batorul Fefeleagăi. De la 1 iulie 2022, centrele locale APIA Zlatna și Baia de Arieș au fost desființate în vederea „eficientizării” activității APIA Alba.
De asemenea, prevederile legale care spun că depunerea cererilor unice de plată se realizează online, prin utilizarea aplicației IPA online și a mijloacelor electronice de comunicații, a „ajutat” la desființarea celor două centre. Centrul local APIA Zlatna s-a înființat la 1 martie 2018 tocmai în ideea de a nu-i mai purta pe drumuri, până la Alba Iulia, pe unii beneficiari de subvenții, prea în vârstă și cu siguranță prea puțin profesioniști în utilizarea aplicației IPA online, pentru a-și depune cererile și documentele pentru obținerea subvenției. Centrul local APIA Alba deservea în jur de 2000 de beneficiari din orașul Zlatna cu 18 sate aparținătoare, Almașu Mare, Abrud, Bucium, Mogoș, Ciuruleasa și Meteș parțial. După desființarea CL APIA Baia de Arieș, beneficiarii din localitate, dar și din comunele Poșaga, Ocoliș, Sălciua și Lupșa au fost arondați Centrului Local APIA Câmpeni.
Restul centrelor locale APIA poate scapă. Zlatna rămâne în aer. Aer curat.
OUG care-și propune eficientizarea cheltuielilor de la bugetul de stat prin reorganizarea unor instituții de stat, printre care și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a ajuns pe masa oficialilor de la Bruxelles. Comisia Europeană i-a transmis o scrisoare ministrului român al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, prin care își arată îngrijorarea cu privire la restructurarea agenției de plăți de care depinde plata subvențiilor fermierilor.
„Serviciile Comisiei au luat act de proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind anumite măsuri bugetare fiscale în domeniul cheltuielilor publice, descentralizării serviciilor publice, disciplinei economice și financiare pentru modificarea și completarea unor acte legislative în forma prezentată în presă. Deși eforturile atât de necesare de reducere a deficitului fiscal sunt binevenite, am dori prin prezenta să exprimăm îngrijorarea legată de schimbările care pot avea impact asupra structurilor care gestionează implementarea fondurilor europene.
Asigurarea resurselor suficiente pentru a închide perioada 2014-2020 și pentru a garanta punerea în aplicare sănătoasă a programelor 2021-2027 este o obligație legală a oricărui stat membru aflat în gestiune partajată. Alocarea resurselor diferitelor funcții ale autorităților de management și ale celorlalte instituții relevante ar trebui să se bazeze pe o analiză limitată de lege. Provocările identificate legate de funcționarea eficientă a implementării programului în perioada 2021-2027 au fost deja recunoscute și reflectate în descrierea sistemelor de management și control. Orice modificări semnificative ar declanșa necesitatea reevaluării dacă toate criteriile cheie sunt în vigoare, în conformitate cu reglementările aplicabile.
Dacă se constată că există o deficiență gravă în funcționarea efectivă a programului, aceasta ar duce la suspendarea plăților. Prevederile prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului nu ar trebui să conducă la întârzieri sau riscuri de subexecuție în implementarea programelor finanțate de UE. Modificările preconizate nu ar trebui să afecteze eficiența și eficacitatea funcționării sistemelor de management și control și stabilitatea structurilor care implementează fondurile”, se arată în răspunsul transmis României de către Comisie.
Primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, a explicat că a pus în 2018 la dispoziția CL APIA Zlatna, spre folosință gratuită, un spațiu decent și funcțional, pe strada Petru Dobra nr. 10A. Circuitul actelor între Primăria Zlatna și Ministerul Agriculturii se derulează din luna mai 2022, ne spune primarul Ponoran: „În timp ce noi luptăm să oprim depopularea zonei de munte a României, alții iau decizii care îngreunează viața oamenilor. Ar trebui să vedeți cum se desfășoară activitatea într-o zi de lucru, în perioada de depunere a cererilor”, transmite primarul Ponoran, președinte al ADI „Moții. Țara de Piatră”, vicepreședinte al Forumului Montan din România și președinte al Comitetului de Masiv „Munții Apuseni”.